Història, curiositats i una recepta per a preparar una coca casolana típica de Sant Joan
Història, curiositats i una recepta per a preparar una coca casolana típica de Sant Joan

Des de la prehistòria, moltes civilitzacions han commemorat el solstici d’estiu, el dia més llarg de l’any, que a Europa acostuma a caure en la setmana del vint de juny, y que es va establir con a festivitat amb l’arribada de la cristiandat. Però Sant Joan és potser la més pagana de las festes cristianes, i la seva celebració està plena de focs artificials, fogueres, música i alegria.

En les antigues celebracions, la finalitat d´encendre fogueres o focs era "donar més força al Sol" que, a partir d´aquests dies, anava fent-se més "feble" -els dies es van fent més curts fins al solstici d`hivern-. Simbòlicament, el foc també té una funció "purificadora" en les persones que el contemplen o salten sobre ell. La nit de Sant Joan se celebra a molts punts d´Europa, encara que està especialment arrelada a Espanya, Portugal (Fogueiras de São João), Noruega (Jonsok), Dinamarca (Sankthans), Suècia (Midsommar), Finlàndia (Juhannus), Estònia ( Jaanipäev) i Regne Unit (Midsummer).

I com passa sempre, no s`entén una festa d`aquestes característiques sense els seus rituals gastronòmics específics. Entra en escena la coca, una coca plana que es menja a tota la costa mediterrània, i que és parenta d`altres plats amb una base similar al pa, com ara la pizza. El seu nom ve del verb llatí cocere, el que la emparenta amb les "cakes" angleses i els "Kuchen" alemanys, i la més coneguda és, sens dubte, la que porta fruita confitada.

Però abans d`endinsar-nos en les receptes, donem un cop d`ull a algunes altres tradicions culinàries del solstici a tot el món. El que tenen en comú totes elles és que celebren aquest moment de màxima esplendor a la natura -en l`hemisferi nord; al sud el solstici d`estiu coincideix amb Nadal-. Si en molts llocs el més habitual és recollir herbes per preparar brises, Queimadas, aiguardents i ratafies, perquè es creu que a Sant Joan incrementen els seus poders curatius o màgics, en tots ells es trien aliments que estan en plena temporada.

A Espanya, trobem moltes localitats que ho celebren amb sardinades -el peix blau està a la meitat de la seva temporada de pesca- o, com passa en la menys coneguda de les coques de Sant Joan, la d`Alacant, un tipus de coca de verdures amb tonyina. A Suècia el ritual de Midsommar s`observa menjant maduixes i gerds, que saturen els boscos nòrdics hora d`ara i després de ballar en cercle al voltant d`un tronc, amb un tiberi de la zona.

A Cuba, a Camagüey, un dels rituals consisteix a preparar una olla d`ajiaco, un bullit de carn. I a Perú, a la zona de la selva, el plat és el juane, similar a un tamal, que consisteix en una massa d`arròs, olives, pollastre i ou dur que es lliga amb arròs i es cou al vapor.

Tornant a les coques, s`estima que cada any a Catalunya es venen més d`1,6 milions de coques de Sant Joan. La tendència és a comprar-les més petites i artesanes, i la clàssica de fruita confitada continua triomfant! Però a part de la clàssica de fruita, a BOPAN fem coques de llardons, de pasta de full farcit de cabell d`àngel o de crema, de botons de crema, de xocolata (la preferida dels més petits de casa), de nata i de fruita farcida de crema.

Però sempre és més divertit fer-les a casa! I per això avui us proposem aquesta recepta de coca de Sant Joan tradicional, perquè us animeu a fer-la a casa.

Recepta de coca tradicional de fruita confitada

Aquesta és la recepta bàsica, sense crema. Si la voleu amb crema, prepareu una crema pastissera espessa i ompliu-la o decoreu-la quan s`hagi refredat. Això sí, tingueu en compte que la coca amb crema té una vida útil més curta, perquè l`ou cru no s´hauria de mantenir a temperatura ambient molta estona.

Ingredients:

• 250 g de farina de força
• 200 g de fruita confitada
• 15 g de llet
• 55 g de mantega pomada
• 55 g de sucre
• 25 g de pinyons
• 20 g de llevat de forner (el podem trobar a la nevera dels supermercats)
• Dos ous
• 70 ml d´anís
• Canyella, pell d´una llimona ratllada, sal, sucre i oli o mantega

Preparació:

•Escalfeu la llet fins que estigui tèbia i desfeu-hi el llevat.
•Afegiu tres cullerades de farina, i deixeu que la massa llevi fins que aparentment hagi doblat el volum.
• Poseu la resta de la farina en un bol gran, i afegiu-els ous, la mantega, la sal, el sucre, un pessic de canyella, la pell de llimona i l´anís.
• Barregeu-ho tot amb la mà, i afegiu-hi el preferment que hem deixat llevar.
• Treballeu-ho tot perquè quedi ben integrat en una massa llisa.
• Preescalfeu el forn a 180 º C i engrasseu una safata plana.
• Esteneu la massa sobre la safata de forn en forma d\'oval, pinteu-la amb ou batut i decoreu-la amb la fruita confitada, els pinyons i una mica de sucre.
• Deixeu-la reposar fins que una vegada més hagi doblat el seu volum i fornegeu-la llavors uns vint minuts.

Bopan User
May 27, 2019