La diada de Sant Jordi i el seu origen
La diada de Sant Jordi i el seu origen

D’on ve la tradició de regalar roses i llibres per Sant Jordi?

Conta la llegenda que a l’època medieval, als afores del poble de Montblanc, hi havia un terrible drac que tenia atemorida a tota la població. Per satisfer la seva gana, se li van oferir tots els animals de la zona. Finalment, la bèstia va quedar sense animals per menjar. Va ser llavors quan els habitants no van tenir altre remei que fer un sorteig entre les persones de la regió per ser sacrificades.

Per desgràcia, l’atzar va assenyalar a una princesa com a futura víctima. Quan la pobra noia va anar a trobar-se amb el drac que l’havia de devorar, va aparèixer un cavaller anomenat Jordi dalt d’un cavall. Ell, li va clavar la llança al drac, salvant a la princesa de ser devorada. El cavaller va lligar el drac i va tornar al poble amb la princesa. Allà, davant de tot el poble, el va matar definitivament.

El més sorprenent,  va ser que de la sang del drac va florir un bonic roser de roses vermelles. El cavaller no va dubtar i va tallar una de les roses per entregar-la a la princesa en senyal d’amor.

Amb els anys, aquesta llegenda es va fer tan coneguda que Jordi va ser nomenat el Patró dels Cavallers. Durant el segle XV es va fer molt popular la Fira dels Enamorats, que s’organitzava al voltant del Palau de la Generalitat. Consistia en un esdeveniment dedicat als casaments. Allà s’hi venien roses perquè els homes les regalessin a les seves mullers o promeses. Tot i això, no va ser fins al 1436 quan la Diada de Sant Jordi es va convertir en una festa oficial de la cultura catalana.

Per a ells, un llibre

D’altra banda, el 23 d’abril també coincideix amb la festa del Dia del Llibre. Una celebració que es va iniciar el 7 d’octubre de 1926 per l’escriptor i editor valencià Vicent Claver Andrés. Va ser ell qui va proposar aquest dia per commemorar la mort de Cervantes. El 1955, la UNESCO també va declarar oficial la data del 23 d’abril com a Dia del Llibre i dels Drets d’Autor. El motiu va ser que també coincidia amb la mort de William Shakespeare i Josep Pla.

Avui dia, encara que la tradició sigui que els homes regalin roses a les dones i que ells els regalin llibres, també és molt habitual regalar aquests obsequis als familiars i amics més propers.

A BOPAN trobaràs diversos productes per celebrar i compartir la diada de SANT JORDI de la manera més deliciosa: els PASTISSOS DE SANT JORDI, en format gran i també en format individual, i el PA DE LA DIADA.

Compra’ls online a bopan.cat i nosaltres els portarem a qui tu vulguis!

Bopan User
Apr 20, 2020