Els panellets de Tots Sants, una tradició que data del segle XVIII
Els panellets de Tots Sants, una tradició que data del segle XVIII

A Catalunya els panellets són la menja típica de Tots Sants , juntament amb les castanyes i els moniatos. No se n'ha arribat a aclarir l’origen exacte, però sembla que són hereus d’antics cultes funeraris que consistien a portar panets petits com a ofrena a l’església o a les tombes dels difunts en aquesta festivitat.

ORIGEN DELS PANELLETS

L’origen dels panellets es desconeix realment. Encara que al tractar-se d’un dolç la base és l’ametlla, tot apunta que és un dolç àrab que s’elaborava a la zona des de segles enrere. En qualsevol cas, sembla que es van començar a utilitzar com a ofrena per portar a les tombes dels difunts. Al segle XVIII, els veïns cuinaven a casa els seus propis panellets, que després portaven a l’església perquè els beneïssin.

LA RECEPTA TRADICIONAL DELS PANELLETS

El panellet clàssic és una massa d’ametlles similar al massapà, cobert amb pinyons i banyat en clara d’ou amb sucre. La forma tradicional és la d’una petita bola que es pot menjar en un parell de mossos, encara que els més llaminers no tindran cap inconvenient a fer-ho d’un sol cop!

US ANIMEU A PREPARAR-LOS A CASA?

Per preparar uns panellets tradicionals calen pocs ingredients: clara d’ou, sucre, ametlles mòltes i pinyons. El sucre es porta a ebullició amb aigua fins a obtenir un almívar, que es barreja amb la pols d’ametlla i l’ou fins a obtenir una massa de la consistència que més ens agradi. Esperem a que es refredi una mica i formem boles de mida petita, que arrebossarem després en pinyons sencers. Després es pinten amb almívar, s’enfornen i es deixen refredar completament.

ELS PANELLETS DE BOPAN

A partir d’aquesta base, a BOPAN ens hem anat adaptant als gustos i les demandes dels nostres clients, i actualment oferim una gran varietat de panellets de diversos sabors: des dels més tradicionals de pinyons, ametlles, coco, llimona o Ossets de Sant fins als més especials com els de castanya o avellana amb un bany amb xocolata negra, els de codonyat, cafè, gema o maduixa. Què esperes a tastar-los?

Bopan User
Oct 09, 2019