El panettone, un dolç tradicional de Nadal amb molta història
El panettone, un dolç tradicional de Nadal amb molta història

El panettone tradicional (en milanès panetùn o panetton), anomenat panetón o pa dolç en països hispanoparlants, és un tipus de pa dolç fet amb una massa de tipus brioix, panses i / o fruites confitades (habitualment taronja i llimona).

Té forma de cúpula i la massa s\'elabora amb farina de força, massa mare o llevat fresc, ous, mantega i sucre. És un postre tradicional de Nadal a Milà (Itàlia) d\'on s\'origina i coneix des d’almenys l\'any 1470; també és molt popular a Amèrica de Sud, i especialment a Perú, on a més de consumir-lo en les celebracions de cap d\'any, també és un plat tradicional durant les seves festes pàtries anuals del mes de juliol.

 

Característiques

Amb la seva típica forma de cúpula i una alçada d\'uns 12 a 15 cm, està farcit de fruita confitada. Se serveix en llesques verticals i pot ser acompanyat de xocolata calenta o de vins dolços com el asti spumante o el vi moscatell, i fins i tot amb vins amb més cos. El panettone es consumeix de diferents maneres, ja siguin llesques fines o gruixudes, per esmorzar o com a postres. En alguns països se serveix torrat, s\'unta amb salses i melmelades o es recobreix o omple amb cremes.

 

Història i llegendes
Els antics romans van ser els primers a endolcir un pa amb llevat i mel. Aquest testimoni es presenta en una pintura de segle XVI de Brueghel el Vell i en un llibre de receptes de Bartolomeo Scappi, cuiner personal de papes i emperadors en els temps de Carles V.

Hi ha moltes llegendes sobre l\'origen del panettone, segons la primera d\'aquestes, la història d\'aquestes postres va néixer fa més de cinc segles, al voltant de 1490, quan un jove aristòcrata, Ughetto Atellani de Futian, es va enamorar de la filla d\'un pastisser de Milà. Per demostrar-li el seu amor es va fer passar per aprenent de pastisser i va inventar un pa ensucrat amb forma de cúpula a base de fruites confitades i aroma de llimona i taronja. Els milanesos van començar a acudir en massa a la pastisseria a demanar el «pa de Toni», qui així es deia l\'ajudant, i d\'aquí ve el nom de panettone.

Segons una altra llegenda, probablement més coneguda, el panettone va néixer a la cort de Ludovico El Moro, senyor de Milà des de 1494 fins a 1500, a la Nit de Nadal. S\'explica que el Duc va celebrar el Nadal amb un gran sopar, ple de deliciosos plats dignes de la riquesa de la cort milanesa. Els postres serien la natural conclusió de tan luxós banquet. No obstant això, a l\'hora de treure’ls del forn, el cuiner es va adonar que s\'havien cremat. Hi va haver un moment de terror a la cuina de Ludovico, però afortunadament un rentaplats, anomenat Antonio, havia pensat utilitzar les sobres dels ingredients per pastar un pa dolç i emportar-se\'l a casa. Donada la situació, el jove Antonio va proposar al cuiner servir el seu pa com a postres. Era un pa dolç molt ben pujat, ple de fruita confitada i mantega que va ser portat immediatament al Duc. L\'inusual postre va tenir un enorme èxit i Ludovico va preguntar al cuiner qui l\'havia preparat i quin era el seu nom. El cuiner li va presentar al Duc el jove Antonio, que va confessar que aquest postre encara no tenia nom. El senyor llavors va decidir anomenar-lo «Pane de toni», que amb els segles es convertiria en panettone. El primer registre del panettone com a dolç nadalenc tradicional milanès és un article de l\'escriptor iluminista Pietro Verri en el segle XVIII, que ho anomena pane di to (“pa gran”).

 

Els panettones de BOPAN
A BOPAN preparem artesanalment al nostre obrador diferents varietats de panettone de Nadal, fets amb els millors ingredients tradicionals que importem directament des de la Suïssa italiana:

 

Panettone clàssic (format 100g / 500g / 1kg / 2Kg / 3Kg): Farcit de panses i fruita confitada.

 

Panettone de xocolata (format 150g / 500g): Farcit de llàgrimes de xocolata negra.

 

• Panettone de fruits secs (format 500g): Farcit de figues, ametlles, avellanes, nous i pinyons.

 

• Panettone piamontès de xocolata negra (Format 150g / 500g): Farcit de panses, taronja i llimona confitada. Acabat amb una cobertura de xocolata negra i fruites confitades.

 

• Panettone piamontès de xocolata blanca (Format 150g / 500g): Farcit de panses, taronja i llimona confitada. Acabat amb una cobertura de xocolata blanca i fruites confitades.

 

Què esperes a tastar-los?

Bopan User
Dec 18, 2019